Geestelijke gezondheid

Hoe krijg je dieren depressief?

Door onze Hoofdsage M.H.H. Benders.

Er bestaan mensen die dood willen en dan 20 jaar in gevecht gaan met de overheid om toestemming te krijgen om dood te gaan. Dat is al even bizar voor mij als de mensen die ik kende die dood wilden die zakken vol big farma shit slikken maar een trip neuhhh dat kennen we niet we gaan liever dood. Liever dood dan het onbekende. Dat is zo intrinsiek bizar, je zou zeggen iemand die dood wil heeft niets meer te verliezen, maar niets is minder waar. Die persoon heeft juist veel te verliezen, want is compleet in de greep van de machinegeest.

Dat hij in de ijzeren greep van de angst leeft is precies de reden dat ie dood wil. Dezelfde angst zal hem uiteraard ervan weerhouden iets te proberen, zelfs al zou dat hem uit zijn benarde positie weten verlossen. Liever dood dan het onbekende.

Wie bekend is met wat men ‘de geestelijke gezondheidszorg’ noemt weet dat iedereen er zo’n beetje geobsedeerd is met het idee van orde en ritme en machinale voorspelbaarheid. Is iemand ‘gek’ dan ga je de persoon drogeren en hem een zo machinaal mogelijk dagritme aanleren, dat helpt dan deze persoon weer ‘normaal’ te worden.

Elke ‘gek’ die ik uit het dagelijks leven ken was dan ook vooral geobsedeerd met zo machinaal mogelijk verdoofd de dag leren beleven, en ze waren daarmee voornamelijk geobsedeerd omdat ‘men’ hen had wijsgemaakt dat dat de oplossing was voor de problemen waarmee ze te kampen hadden.

Maar is dat niet de omgekeerde wereld dan? Een dier krijg je namelijk maar op één manier depressief. Eentje maar? Ja echt, ik kan geen enkele andere manier verzinnen. En wat is dat dan voor manier?

Hem opsluiten. Een tijger wordt ‘depressief’ als hij uitzichtloos in kleine rondjes moet lopen.

Zo’n tijger wil dan op den duur zelfs dood. Ook als je de deur van de kooi zou openzetten, want hij gelooft allang niet meer in zijn eigen wezen, zijn eigen kern, zijn eigen tijger-zijn.

Stel je nu eens voor dat iemand een onrustige tijger zou vertellen dat hij zoveel mogelijk weer rondjes moet gaan lopen. Is die verteller dan een goedaardige of juist een kwaadaardige entiteit?

Een Sage zet liever het deurtje open en leert de tijger het deurtje weer te leren zien.

Martinus Hogervorst-Benders

Martinus Hogervorst-Benders is Aardsage by MB en schrijver. Van hem verschijnt volgend jaar bij de Kaneelfabriek De Microdose Bijbel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *