slaapproblemen wintertijd
Slaapproblemen

Wintertijd en slaapproblemen

Veel mensen hebben er last van: zodra de winter inzet komen ze moeilijker in slaap. Dat kan extreme vormen aannemen: soms zie je dat mensen hun hele ritme kwijt zijn en dag en nacht beginnen omwisselen. Hoe komt het eigenlijk dat dit vooral in de winter gebeurt?

Dat heeft alles te maken met licht. Licht heeft een directe invloed op ons hormoonsysteem: natuurlijk daglicht zorgt ervoor dat je schildklier melatonine aanmaakt, en dat hormoon zorgt ervoor dat je in slaap valt.

Melatonine bijslikken dan maar, dus?

Dat kan, maar heeft ook zekere nadelen. Je lichaam gaat wennen aan een onnatuurlijke externe bron van melatonine, en zodra de lente inzet en je stopt weer met de pillen zal je huishouding verstoord zijn en ben je dus blijvend afhankelijk, of er treed saturatie op en de melatonine werkt niet meer goed, dat kan in sommige gevallen ook gebeuren, en dan ben je nog verder van huis want dan doemen de zware verslavende slaappillen op.

Maar wat dan wel?

Er zijn twee dingen die een enorme invloed hebben op je natuurlijke slaapritme: te weinig natuurlijk daglicht en teveel aan schermlicht.

Schermlicht lijkt gewoon wit licht te zijn maar is in werkelijkheid een snel knipperend soort blauw licht.

Door voortdurend je lichaam in een bombardement van knipperend blauw licht te zetten raakt je lichthuishouding van slag.

Dat de mensaap het zo verzonnen heeft dat iedereen voor zijn werk voor een knipperend kastje moet zitten helpt dan natuurlijk niet, maar toch zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen.

Tijd in de natuur

Hier de natuurlijke maatregelen die je zelf kunt nemen om voor een echt goed slaapritme te zorgen:

  1. Breng elke dag minstens een uur in het bos door en ga daar zonnen, dus met ontbloot bovenlijf, ook als het koud of bewolkt is. Dit zorgt al voor een flinke toename aan natuurlijke melatonine plus een keur aan andere effecten.
  2. Stop twee uur voor je gaat slapen met monitor en mobielgebruik, en zet je mobiel ‘s nachts ook helemaal uit en zet je modem uit.
  3. Als extra slaaphulp kun je ofwel een slaapbad maken ofwel stevig beginnen sporten, of zo het moet zelfs allebei. Van stevig sporten val je als een blok in slaap, en ook een goed slaapbad helpt je om de slaap te vatten.
  4. Doe bovenstaande een of twee maanden en je zult zien dat je slaapritme gedurende verbetering zal tonen. Helpt het nog steeds niet dan kunnen onze genezers je wellicht persoonlijk middels therapie en microdosing verder helpen, neem dan contact op via de chat app op onze website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *