Mycelium
Mycelium

Goed contact met het mycelium

Veer zegt soms wel eens tegen me dat het er net op lijkt dat de mens aan het evolueren is richting een insectensoort, prototype de ‘wielrenner’, helemaal ingekapseld in een eigen VR realiteit, high van de dopamine en centraal aangestuurd.

Laten we het niet hopen.

Wij zien liever dat de mens weer in contact komt met de echte werkelijkheid, de werkelijkheid van de natuur. En er is een verband tussen het niet gebruiken van zeep en het beter contact krijgen met het mycelium, wat eigenlijk het internet van de natuur is, the world wood web noemen ze het ook wel eens.

Ik denk dat de reden dat de mens is afgesloten van dat internet is voor een groot deel te danken aan het gebruik van zeep. Het mycelium leeft namelijk ook binnen ons, en communiceert met het mycelium dat in de grond zit. Zeep echter verstoort die communicatie steeds op een grove wijze.

Dat klinkt veel mensen denk ik vreemd in de oren, tot je ze wijst op bijvoorbeeld onderzoeken waar uit blijkt dat mensen die in de aarde wroeten daar gelukkig van worden. Dat is echt zo, bij het wroeten in de aarde komen er stoffen vrij die je geluk laten ervaren. Maar wat er, denk ik dan, echt gebeurt is dat je even weer het contact ervaart tussen je eigen mycelium en het world wood web onder de grond.

Door je met kruiden te wassen verbeter je dit contact met het mycelium, omdat je niet steeds ook alle goede bacteriën van de huid verwijderd.

Dat de mens zo’n eenzaam, afgezonderd wezen wist worden is dus geen toeval, en staat in relatie tot zijn gewoontes. Zelf wroet ik elke dag een paar keer in de bosgrond, en als ik daarna aan mijn handen ruik dan ruik ik iets hemels, iets verfijnds, iets magnifieks! Zorg voor een goed contact tussen het innerlijke en het externe mycelium.

Als Taalsage is het interessant op het verband tussen drie woorden te wijzen hier: vuil, vul, en daaraan weer gerelateerd het woord ‘wil’. Eigenlijk zie je dus in de taal zelf een soort onuitgesproken wens om weer vervuld te worden, weer één te worden met de natuur. Via het echte internet, dat overal om ons heen steeds contact poogt maken, contact dat de mens steeds bruusk moet verstoren door zijn slechte gewoonten.

V-Uil: in het hebreeuws betekent VAU, de letter V, nagel, of klauw. V-Uil is dus de klauw van de uil, waaraan de grond nog kleeft. De mens-uil, de uilenspiegel, de oelestille uit de bundel Baah Baaah Krakschaap.

In vervulling gaan is een prachtige Nederlandse uitdrukking. Het drukt bijna perfect uit hoe het voelt om weer contact te maken met het netwerk van de natuur. Laten we samen in vervulling gaan, alsof we allemaal een wens zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *