stilte in de bossen
Ecologie

Stiltebossen

Door onze Hoofdsage Martinus Benders

Waarom hebben treinen wel stiltecoupés maar hebben we geen stiltebossen?

Zelf blijven we liefst verschoond van het gekwebbel van de medemens, maar als je in het bos je oren te luisteren legt heb je in Nederland moeite iets anders dan de mens te horen.

Ik hoor dat, maar dieren horen het nog vijf keer sterker, omdat ze nu eenmaal veel scherpere zintuigen hebben.

En dat is voor die dieren helemaal niet fijn. Waarom zou je dus wel stiltecoupés hebben maar geen stiltebossen? Omdat alleen de mens recht zou kunnen hebben op een onverstoorde omgeving?

Als je kwebbelt merk je ook niets van de natuur. Leer toch eens stil zijn. Native indianen beschouwen stilte als een groot persoonlijk geluk.

Gister gingen we gedrie ’s nachts de bossen in. Nachtbossen zijn een belevenis, maar zelfs ’s nachts is het één lange, dreinende toon van de snelweg. Dat geluid kun je bijna nergens in Nederland ontkomen, en de dieren en bomen staan er dag en nacht in, wat absoluut helemaal niet goed voor ze is.

Electrisch, geluidsarm wegdek, stiltebossen. Die drie zullen er hopelijk zorg voor dragen dat de dieren in het bos weer een normale beleving kunnen krijgen zonder menselijke geluidsterreur.

Ook het menselijk oog heeft zijn eigen variant van nachtvisie. De waardstoel activeert het deels middels de muscarine receptoren. In de nacht het bos beleven is een mystieke ervaring. De herten hadden een zilveren aura, en dat kwam niet door het maanlicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *