rode libelle
Bewustzijn

De terugkomst van het zweefvliegje

Wat een prachtschilderij met de waardstoel – waarom ken ik dit schilderij niet? Ik ben gaan googelen en wat bleek, het is geen echt schilderij maar een gephotoshopped werk, het origineel is van een schilder die zich  ‘Master of the Virgo inter Virgines’ noemde uit het Delft van de 15e eeuw.

Het is vooral ook prachtig omdat Veer en ik innige herinneringen aan een rode libelle hebben. Hier vlakbij in de Leeuwenhorst ligt een bosvennetje en daar zitten we vaak samen, en kwam een karmijnrode libelle een vriendschap met ons sluiten.

Hij komt dan zitten op onze handen, of ontblote rug, gewoon omdat hij geniet van de warmte waarschijnlijk, maar ook omdat hij iets heeft wat je niet al te vaak ziet in de insectenwereld: daadwerkelijke interesse naar
de wereld van de mens. Of nee, beter gezegd: interesse in contact met de ander.

Er is iets geks aan de hand in een mensenleven. Dat realiseerde ik me dit jaar toen ik plots een zweefvliegje gewaar werd, vliegjes die ik in mijn jeugd voortdurend zag, maar de laatste dertig of zelfs veertig jaar zijn ze als sneeuw voor de zon verdwenen.

Nee, dat ligt er niet aan dat die vliegjes uitgestorven zijn. Het ligt aan mijn bewustzijn: ze zijn er wel, maar ik nam ze niet langer waar.

De meeste mensen leven in een slaperige toestand, waarbinnen zij echter menen alles waar te nemen, maar dat is een illusie. In werkelijkheid leven ze in een soort samenvatting die hun hersenen van de wereld hebben gevormd.

Dat ik het zweefvliegje uit mijn jeugd opnieuw weer kan waarnemen vervulde mij met een gelukzalig gevoel. Ik wil leren steeds beter de echte wereld te zien, en steeds minder in de samenvatting daarvan die mijn hersenen maakten moeten leven.

Ik hou niet zo van samenvattingen. Een samenvatting is geen boek of verhaal. In een samenvatting leven is geen echt leven. In de eerste aandacht schuilt de magie, terwijl iedereen naar magie zoekt in de tweede aandacht, de aandacht in je hoofd.

Wisten jullie dat er in Nederland liefst 363 soorten zweefvliegjes bestaan? En naar mijn ervaring zijn ze net als de Libelle juist wel heel erg nieuwsgierig naar de ander, terwijl bijvoorbeeld de bij meer een soort drone met een taak is, en dus wat meer op de moderne mens lijkt.

Martinus Benders, Hoofdsage

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *